Trainer4 Riding ANALYTICS mobiilisovelluksella yhdistetään sekä ratsastajan että hevosen syke visuaalisesti tarkasteltavaan ja mitattavaan muotoon. Lisäksi voidaan mitata ja havainnollistaa esimerkiksi reittiä ja nopeutta.
Kerättyä dataa voi hyödyntää harjoittelun rasituksen ja kuormituksen suunnittelussa, ja seurata niin hevosen kuin ratsastajankin kunnon kehitystä mm. sykkeen palautumisnopeuden tai maksimisykkeen saavuttamisnopeuden kautta. Syketiedot tallentuvat sekunnin tarkkuudella ja tallennuksesta muodostuvan CSV-tiedoston avulla tietoa voi analysoida todella tarkasti! Tätä ominaisuutta hyödyntävät fysioterapeuttiopiskelijat Anna Vanne ja Lotta Urtamo opinnäytetyössään. Alla heidän kokemuksiaan mittauspäivästä Harjun oppimiskeskuksessa.
“Viikko lähti käyntiin Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella opinnäytetyömittausten parissa. Opiskelemme viimeistä vuotta fysioterapiaa Lahden Ammattikorkeakoulussa ja opinnäytetyömme aiheena on sykkeen vaikutus ratsastajan istuntaan. Hyödynnämme opinnäytetyössämme Trainer4Riding sovellusta, sen avulla saamme sekä videota että sykedatatietoja ratsukosta.
Lähdimme tiistaina aamuvarhaisella ajelemaan kohti Harjun oppimiskeskusta, aivot tankattuna kahvilla ja ideoilla. Auto oli myös täytetty kaikella mahdollisella ja mahdottomalla tavaralla, jotta mikään ei menisi vikaan. Mukana oli jatkojohdosta, eväistä, kinesioteipistä, jesarista ja toppavaatteista lähtien kaikki.
Kun pääsimme Harjuun, etsimme oikean maneesin, Nestorin ja iloksemme huomasimme, että meitä vastassa oli heti opettaja ja maneesin lehtereillä kaikki 10 (!) ratsastajaa, käsissään valmiiksi täytetyt esitietolomakkeet. Olihan mahtava vastaanotto! Ennen mittausten alkua kävimme vielä kaikkien ratsastajien kanssa yhteisesti läpi radan sijainnin, aikataulun, suorituksen ja mahdolliset kysymykset.
Alkuohjeistuksen jälkeen osa ratsastajista lähti laittamaan hevosia kuntoon ja loput jäivät kasaamaan rataa meidän kanssa. Toimeksiantajamme Anne-Maarit Hyttisen, sovellusvastaava Suvi Hagströmin ja myynti- ja markkinointivastaavan Mari Rautiaisen kanssa viilattiin vielä rataa yksissä tuumin. Radan rakennuksen jälkeen keräsimme ja kasasimme vielä mittauslaitteet valmiiksi. Muutaman yrityksen ja testauksen jälkeen kaikki oli kunnossa ja valmiina varsinaiseen mittaukseen.
Ratsukot tulivat yksitellen maneesiin, alkuverryttelynä oli 5 minuuttia käyntiä. Käynnin jälkeen ratsastaja laskeutui selästä jolloin sykemittarianturit sekä elektrodit kiinnitettiin ratsastajalle ja ratsulle. Samalla käytiin vielä uudestaan läpi radan suoritus. Kun mittarit oli asennettu ja ratsastaja ohjeistettu, kirmasi Lotta kuvauspaikalle valmiiksi – ja ratsukko sai lähteä suoritukseen. Annan tehtävänä oli seurata sekä ilmoittaa ratsastajille kierrokset ja suoritettava askellaji. Rata suoritettiin perusistunnassa, jokaisessa askellajissa (käynti, ravi, laukka) 5 kertaa. Pituushalkaisijalle oli merkattuna 40m matka, tuolla matkalla tarkkailimme tarkemmin sykettä sekä istuntaa. Lisäksi uralle oli merkattu samanmoinen pätkä, joka suoritettiin joka kierroksella käynnissä, jotta pystymme analysoimaan myös ratsastajan palautumista suorituksesta.
Jokainen ratsukko suoritti tehtävän täydellisesti, halutussa askellajissa sovituissa kohdissa. Jo kuvausvaiheessa reaaliaikaisesti sykkeitä seuratessa pystyi huomaamaan oheisliikunnan määrän ratsastajan sykkeissä, istunnassa sekä ratsun tasapainossa. Myös jännitys ja opettajan saapuminen paikalle aiheutti pienen piikin sykkeisiin. Mielenkiintoista oli myös nähdä eroja hevosten sykkeiden välillä, niistä oli nähtävillä samoja ilmiöitä kuin ratsastajienkin sykkeistä.
Iso kiitos ja kumarrus Harjun väelle, jokainen ratsukko oli valmiina ja maneesissa juuri silloin kuin piti, ratsastajat tulivat annetussa järjestyksessä, paremmin ei olisi voinut olla. Lisäksi kiitos Suville IT-tuesta ennen ja jälkeen mittausten sekä mittausten aikana. Kiitos myös Marille avusta, mittareista ja etenkin pipoista ja huumorista, jotka maneesissa mukavasti lämmittivät. Erityisen iso kiitos Annelle kaikesta avusta, tuesta ja ohjauksesta sekä järjen äänestä. Meillä urakkaa on vielä jäljellä – tästä eteenpäin me hautaudumme videoiden ja sykedatan analysointiin sekä kaiken kerätyn tiedon kirjalliseen muotoon tuottamiseen.”
Ihanaa ja aurinkoista kevättä, toivoo
Anna Vanne ja Lotta Urtamo
fysioterapeuttiopiskelijat