Kun kilpailuihin valmistaudutaan, on tärkeää hahmottaa muutama seikka realismin valossa: hevonen tulee tuskin esittämään kilpailuissa mitään paremmin kuin se keskimäärin esittää kotona. Ja että viimeisinä päivinä ennen kilpailua ei hevoselle opeteta enää mitään uutta. Se suorittaa sillä tasolla, mikä on sille rutiinia arjessa.
Olen taipuvainen ajattelemaan, että se mitä sanotaan klassisen laulun puolella esiintymistilanteen vaikutuksesta suorituskykyyn, pitää paikkansa myös hevosurheilussa: hyvin usealle esiintymistilanne tarkoittaa sitä, että normaalista suorituskyvystä on käytössä vain 80 prosenttia.
Tämän lisäksi kotona tehty harjoittelu antaa ratsukolle ns. normaalin suoritushaitarin. Tämä on yleensä tuloksena 5 prosenttiyksikön luokkaa. Yleisesti jollain tasolla tyytyväisesti suorittavien ratsukoiden kohdalla haitari liikkuu 62-67 prosentin välissä suomalaisella alue- ja kansallisella tasolla kouluratsastuksessa. Huonona päivänä tulos on haitarin alapäässä, hyvänä päivänä yläpäässä ja normaalisuorituksella ratsukko yltää 65 prosentin tulokseen. Tällaisia ratsukoita on kilpailuissa yleensä runsaasti. Nämä päätyvät hyvänä päivänä sijoille ja huonona päivänä jäävät juuri sijojen ulkopuolelle.
Millä seikoilla valmistautumisessa on sitten merkitystä, että päivän kunto ja suorituskyky tarjoavat mahdollisuuden onnistumiseen?
Annamiina “Minttu” Pulliaisen toimittaman kymmenosaisen harjoitusopassarjan viimeinen osa. Vinkkejä ja harjoituksia kilpailuihin valmistautumiseen sekä onnistuneeseen kilpailusuoritukseen.
Lataa verkkokaupasta!
Myös harjoitusopassarjan muut osat verkkokaupastamme!
- Askellajit ja siirtymiset
- Hevosen työskentelyasento
- Ratsastusradan tiet
- Pohkeenväistö
- Avotaivutus
- Sulkutaivutus
- Täyskäännös takaosalla
- Peruutus
- Laukanvaihdot
- Kilpailuihin valmistautuminen